måndag 4 november 2013

Min presentation i digitala skollyftet

Halloj alla it diggare, skolutvecklarsugna, kunskapstörstande, och alla andra=)!

I ungefär ett halvår har jag varit anmäld till det digitala skollyftet som 4 av landets mest drivna skolmänniskor har dragit igång. Bakom detta fantastiska initiativ står:
Anna Kaya – @Anna_Kaya
Gunnel Thydell – @GunnelThydell
Sara Mörtsell – @SaraMrtsell
Per Falk – @perfal
Jag delar dessa människors driv och känsla av välbefinnande att utvecklas och att utveckla skolan och minska de klyftor av IKT-kompetens som finns i svenska skolor och som påvisar en reell olikvärdighet och medför stora skillnader i elevernas kunskapsbank. Det ska inte vara ett lotteri om vilken skola/ vilka pedagoger eller vilken tillgång till olika digitala hjälpmedel ett barn ska få, men tyvärr så ser det ut så i dagens skola.

Då jag även är aktiv skolvårare,  (skolvåren.se samt @skolvåren) som har myntat begreppet att vi är en ansvarsrörelse, ser jag att alla vi som går med i digitala skollyftet verkligen aktivt tar vårt ansvar att förverkliga läroplanens många ord om ikt som verktyg för att nå alla de mål som varje elev ska uppnå. Vi måste inse att för att alla barn ska lyckas i skolan måste vi som finns inom skolans väggar hela tiden förkovra oss i nya metoder för att nå varje barn.

Jag brukar, när jag föreläser, prata om att om jag blir sjuk så vill jag bli diagnostiserad och behandlad utifrån senaste forskningsrönen....så vill även eleverna bli behandlade...vi måste vara aktiva och ta del av den forskning som görs kring skola och lärande.

Jag har 2 barn, en pojke och en flicka. Sonen föddes med ett allvarligt hjärtfel och är opererad 3 gånger. Pga sitt handikapp har han en del lättheter och flera svårigheter som skolan måste anpassa sig kring...och inte den andra vägen - att han måste anpassa sig för att passa in i skolan. Detta är min livsnerv...detta behöver hela Sveriges pedagogkår bli utbildade i, hur kan jag anpassa så att skolan är till för NN och NN? Jag anser att kunskapen om digitala verktyg är ett av fundamenten för hur vi kan anpassa skolan FÖR VARENDA UNGE!

Mina mål med denna kurs är flera...jag har nog inte kommit på de bästa ännu...men under tiden jag funderar så kommer dessa:

1. att börja använda min blogg, som jag har för att samla bra it-tips för mig och mina kollegor, för att reflektera vad jag gör med undervisningen på dagarna...kanske både där jag använder ikt och när jag inte använder ikt...men det får bli min reflektionsplats...

2. Börja flippa allt mer!

Vi synes och höres!

8 kommentarer:

 1. Kul Ninna! Jag träffar gärna dig IRL för att inspireras kring Det digitala skollyftet och hur vi kan driva detta arbete ännu bättre lokalt! Hälsningar Malin

  SvaraRadera
 2. Men hur gärna som helst!!!! Dag och tid?

  SvaraRadera
 3. Gott att läsa. Jag ska försöka skriva ihop min första uppgift ikväll.

  SvaraRadera
 4. Hej vännen! Jag gillade verkligen den här biten: ...svårigheter som skolan måste anpassa sig kring...och inte den andra vägen - att han måste anpassa sig för att passa in i skolan. Det tar jag med mig för att trycka på från mitt håll! Kram /Annelie

  SvaraRadera
 5. Att jag började lärarblogga har betytt så otroligt mycket för mig. Att kunna reflektera över sitt yrkesutövande, att få diskutera och samtala med andra och verkligen försöka sätta ord på vad man gör och varför är guld värt!

  SvaraRadera
 6. Tack alla för era kommentarer! Det ger bränsle för att fortsätta denna resa!
  Kram på er!

  //Ninna

  SvaraRadera
 7. Jag gillade det där med att skolan ska vara till för varenda unge - och inte varenda unge för skolan. Den tanken måste vi jobba mot!

  SvaraRadera
 8. Tack, Monica! Det är det som är inkludering!

  ha en fin dag,

  //Ninna

  SvaraRadera