onsdag 8 juli 2015

#afkAlmedalen - en följetong där mina tankar och bilder får bli till ord....del 1 #afterAlmedalen

Måndag


Vårt första event i Almedalen var en Walk n´Talk tillsammans med David Lega, Jessica Schedvin, Matilda Stålbert och Lotta Gröning.

Här finner du mer information om eventet samt en presentation av våra deltagare.


Vi startade med att samlas utanför Gotlands Science center - Fenomenalen, från vilken vi hade alla event utifrån. Våra speciellt inbjudna gäster/dragplåster fick på ett par minuter berätta om vad de själva ansåg vara svaret på frågan..." Är skolan svaret på frågan? och Vilken är i så fall frågan?"

4 perspektiv som nu fick vara startskottet på vår walk som utgick utifrån frågan: "Vad väckte det här för tankar i dig?".

Vi gick således promenaden längs hamnen och strandpromenaden fram till Kärleksporten...som är nog så symbolisk, och väl framme vill samtalen inte sluta...och här insåg vi att det vi just gjort var att för några, starta samtalet....det kommer inte avslutas - en otrolig vinst som vi såg alltefter veckan gick.

Samtalen tar inte slut....de ändrar kanske riktning, fylls på, går djupare....men de slutar aldrig!

 När tiden för eventet började ta slut samlade vi i det mobilia #skolvårenteamet upp de grupper som gått walken och bad dem sammanfatta deras samtal, deras tankar och även gärna det nya som de  hamnat i...detta gjordes via röst och/eller filminspelning.











Dessa inspelningar finner du även här tillsammans med annat smått och gott!

Gemensamt för dessa dagar har varit de goda samtalen och de fina möten vi hamnat i på olika sätt. Många är de tillfällen då de allra mest givande samtal har varit när vi sprungit på kända ansikten och där tiden har funnits att språkas lite.
Gustav Fridolin - en känd #skolvårare hade även tid till att tacka Ingela Netz för senast.

På bilden här över:
Jonas Johnsson, Ninna Kristiansen, Gunilla Ordell - som anser att barnen/ ungdomarna är #framtidshoppet.
Anna Kaya och Sara Mörtsell, Per Kornhall, Gustav Fridolin och Ingela Netz, Ebba Östlin och Maria Stockhaus.





tisdag 7 juli 2015

#afterAlmedalen - @ses1549


#Almedalen #Skolvåren Summering

Det finns faktiskt inte ord för hur tacksam och glad jag är att ha varit i Almedalen i år. Jag åkte hit med tre ansatser
Jag vill starta en våg av positiv press kring skolan. Där goda exempel och framgångsfaktorer lyfts fram, premieras och får någon annan att tänka till.
Jag vill ställa frågor som får människor att tänka att skola och lärande är en möjlighet inte ett hinder.
Jag vill återerövra alla pedagogers självkänsla och arbetsglädje, jag vill ge alla elever, varenda en de bästa möjliga livschanserna.
Hur har det gått? Fick jag ut det jag ville? Har jag fått något mera med mig? Vilka möten och upplevelser tar jag med mig hem? Vad vill jag dela med mig av? Hur mycket tid har ni?
Först och främst vill jag säga att jag är glad att jag åkte hit med ett öppet sinne och öppna ögon, med en kalender som var full av planerade möte, men få måste-möten. Det gjorde att jag kunde spontanmötas och hitta guldkorn som jag inte hade kunnat drömma om. Men det sparar jag till sist.
Jag måste säga att detta lyckades på flera plan. #skolvåren har omnämnts både i sociala och traditionella medier. Vi har fått oerhört mycket personig feedback om vårt arbete från hög till låg. Vi har ordnat möten mellan människor som varit magiska – SKL:s chefer möter elever på Walk’nTalk, samtalar och delar visioner i en workshop, lärare som blir styrkta och åker hem med förnyat mod att prova något de funderat på, nyfödd inspiration och kontakter till fler lärare som vill och vågar debattera, testa idéer och vara med i det utvidgade kollegiet.
Så – Almedalen betalade sig för mig. För det jag hade planerat. Sedan kommer allt det andra till. Att några hemma ”lyssnar in” på twitter, att jag träffade Lena från Stiftelsen Ester, att jag fick se och höra på så många kloka människor, att träffa univeristetsläraren som vill inleda ett samarbete med mina lågstadiegrupper, att jag knöt personliga kontakter på alla nivåer i skolsystemet – stat, fackförbund, huvudmän, rektorer, lärare, elever, tyckare, presskontakter… Att många olika röster fick höras i workshopen och Walksen. Framförallt var det kul med @flerunga och elevkårerna. Så häftiga möten ni har bjudit på och vilken framtidstro! Jag är inte orolig för tillväxten inom något område när ni finns med! Ni är helt enkelt otroliga.
Susanne Jönsson @ses1549


"Arm i arm mot skolutveckling" #afkAlmedalen

Lärarnas Tidningsartikel

Arm i arm mot skolutveckling

Från Lärarnas tidning 2015-06-30 20:13
Foto: Lenita JällhageSkolvårens lärare och rektorer hade till tisdagens walk and talk bjudit in Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand (i armkrok med Ninna Kristiansen, förstelärare på Sofiehemsskolan i Umeå kommun och en av gräsrötterna inom Skolvåren). De andra inbjudna dragplåstren var Ann-Charlotte Gavellin, ordförande för Lärarförbundet Skolledare, Karin Rylenius, ledamot i Lärarnas Riksförbunds styrelse, Per-Arne Andersson, direktör avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL och kommunalråden Elof Hansjons (S) och Boel Godner (S) från Södertälje.
Den som vill diskutera skola men tröttnat på att sitta inne på seminarium under Almedalsveckan kan välja att kroka arm och gå på en walk and talk.
Skolvåren är en partipolitiskt obunden rörelse med förgreningar över hela Sverige. Den startades 2013 på Twitter av fyra skolintresserade initiativtagare som ville lyfta skoldebatten i Sverige.
För andra året ordnar aktiva inom Skolvåren promenader, så kallade walk and talks. Till promenaderna som sker en gång om dagen har man varje dag bjudit in olika makthavare eller skolengagerade personer som dragplåster. På fredag avslutas allt med en workshop där man hoppas kunna arbeta vidare med de idéer som kommit fram.
– Under promenaderna blir det verkligen samtal. Man möts på en du-nivå istället för att sitta som publik eller talare på ett seminarium. Vi går i långsam takt i armkrok från Skeppbron via Strandpromenaden till Kärleksporten i Visby, säger Ninna Kristiansen, förstelärare på Sofiehemsskolan i Umeå.
Under promenaderna funderar man på den något filosofiska frågan: Är skolan svaret på frågan?
– Våra dragplåster inleder kort med att berätta som sina funderingar kring frågan men sedan krokar man arm med någon man inte känner och pratar om vad detta väckter för tankar hos just dig, förklarar Ninna Kristiansen.

måndag 6 juli 2015

#afterAlmedalen...Ingela Netz

Almedalsveckan har gått i ett rasande tempo och nu börjar vi landa allteftersom. Några reflekterande texter har skrivits och jag vill gärna dela med mig av dem för att de på ett så fint sätt binder ihop allt till den helhet jag själv ibland har svårt att göra, och det är ju TILLSAMMANS vi gör detta!

Först ut är Ingela Netz text:

Blogg hundra. Till dig som deltar i skolsamtalet.


Det här är mitt hundrade blogginlägg och det här är en sorts programförklaring.
Det här är också en hälsning till alla er som på något vis deltar eller vill delta i skoldebatten.
Jag åkte till Almedalen på min semester. Med en handfull vänner från det utvidgade kollegiet och 100 kronor i budget. (En ganska misslyckat crowdsourcing – men tack Leif, hundringen räckte till frukostfil och –flingor hela veckan och omtanken till betydligt mer!)
Jag vill vara en modig skolledare. Jag vill vara en modig och tydlig skolledare som med forskning och (egen och andras) beprövad erfarenhet i ryggen och den lärande människans nyfikenhet och upptäckarglädje leder och driver en skola som är bra. Grymt bra.Och jag tänker inte backa en tum på ambitionen att förändra världen. Är det någonstans det ska hända så är det i skolan! Jag tror på riktigt att svensk skola därför behöver en levande diskussion om sitt syfte, och jag tror det av två anledningar.
Fortsättningen läser du här 

söndag 5 juli 2015

Tankar längs ringmuren! Gränslöst! #afterAlmedalen

Sitter och samlar tankarna efter fem oerhört inspirerande dagar i Almedalen. Aldrig har ordet “tillsammans” varit starkare, och trots att jag är galet trött är jag ändå sprängfylld av energi och aldrig har jag väl känt möjligheterna så nära mig själv som tidigare.



Visby - vilken vacker plats att tillsammans med andra, i hela skolsystemet, tänka kreativa tankar på. Ringmuren som slingrar sig runt stadskärnan, är nära och ibland långt bort men den dyker upp i varje bild jag tagit...bildligt och bokstavligt.
I muren dyker det upp hål...ingångar, några stora vackra portar som valv några små...Den är hög, oklättringsbar….du behöver gå och titta på den...undersöka och kanske hittar du en ingång…



När man står framför muren kan man bara fantisera om vad som finns därinnanför...man kan ha hört någon berätta, sett bilder men det man inte sett med sina egna ögon och inte hört med sina egna öron kan inte vara sanningen...


Nyfikenheten gör att vi vill veta mer,och jag går längs muren...provar ett nytt sätt att se om jag kan få syn på vad som döljer sig därinne...måste gå uppför backar och nerför backar och krön och tillslut ser jag...torn, takåsar,  en och annan byggnad och en liten glimt av havet.



Detta intresserar mig, jag vill veta mer...tar en vända till….och där! Där ser jag en tydligare bild av husen, de är olika i färg och byggnadsstil, alla unika i sin särart. Vackert! och när jag lyfter blicken ser jag den fantastiska bilder av havet som möter och övergår i den vackra sommarhimlen vid horisonten…..only the sky is the limit!

#afkAlmedalen
//Ninna