måndag 21 oktober 2013

Reflektioner från en resa – mot skolutvecklingens syftesmål

Ännu en gång har jag fått känna på kraften- den kraft som så oerhört ljuvligt drar igång mig och mina tankar till höjder jag inte trodde att jag skulle få vara med om. Två fantastiska dagar i Malmö på #afkMalmö där 120 skolintresserade människor från olika håll i Sverige samlades. (Afk = away from keyboard) Ska verkligen påpeka att vi inte bara är lärare som intresserar sig för skolutveckling, nej vi är både vårdnadshavare, skolledare, skolpolitiker, näringsutvecklare, författare, journalister och företagsledare för att bara nämna några. Detta ger ett ofattbart djup i den annars så medialt tunna bilden av svensk skola idag.

Vem är jag att tänka, tro och tycka om skolutveckling? Hur kan jag förändras och vara med att förändra en så pass djupt rotad och i allmänhetens tycke viktig skola med traditioner skapade för en tid sen, decennier sedan, sekler sedan…
Gräv där du står, är något jag under många år som lärare gjort i tysthet, (kan finnas en och annan i min närhet som kan ha invändningar mot just tystheten=)skapa din egen förändring, gör skillnad i varje enskild människas liv, var med och påverka individer till att bli ansvarstagande och lärande medmänniskor och samhällsmedborgare. Men att bara gräva där man står, har självklart gett mycket, men alla som har grävt ett trädgårdsland vet att det tar tid, och kraft att få till det lilla…resultatet kommer, men även det tar tid…jag kan så och odla för att senare kunna skörda det jag sått. År efter år…faktiskt snart 18 år. Ja, det är snart 18 år sedan jag blev utexaminerad lärare (men ännu har jag inte fått min lärarlegitimation) och min brinnande låga har aldrig släcks – aldrig någonsin, men den har varit på väg att falna, då min tro på varje individs storhet inte fått chansen i nuvarande skolsystem att slå rot.
Där jag på mycket nära håll sett hur självförtroendet sipprat ut långsamt droppande från början, till att öka i hastighet ju längre tiden har gått till att till slut vara orkeslös och ha känslan av att vara ingenting värd. Detta är inte ett skolsystem som jag kan eller vill stå bakom. Men rådande omständigheter gör att det tyvärr är vardagen för många elever, med en inneboende resurs att vilja utvecklas men där tiden inte räcker till för att skapa de, som vi vet enligt gedigen forskning, meningsfulla relationer till alla vuxna som har makten över min utbildning. Snuttifieringen av skolans lektioner hjälper få elever, men ansvaret på att hitta samband i allt stuprörstänk i form av ”mina lektioner, ämnen är viktigast” ligger till syvende och sist på den enskilda individen. 

Målstyrning har varit fokus länge i skolan...men det kanske är dags att utveckla syftesstyrning istället...var står det att vikingatiden lämpar sig bäst i årskurs 4? Vad står det i syftestexten för historia? Läs den... Dags för ämnesövergripande projekt kanske? Samarbeta - inte göra en sak var utan göra tillsammans oavsett historia eller geografi, No eller filosofi?...Om inte förr - så ungefär precis NU=)?!

Vi skriver år efter år fina iup:er att eleven behöver ta mer plats i klassrummet, träna på att samarbeta, och tror på allvar att bara för att det står i dokumentet ska generera färdig kunskap om detsamma hos eleven att fixa. HUR samarbetar man? Hur mycket tid har eleverna fått möjlighet att träna denna förmåga? Jag menar inte i tid att sitta med i en grupp…för kunskapen/förmågan dyker inte upp i cornflakespaketet, utan det måste modellas, tränas in tidigt utifrån de olika roller man kan ha i ett samarbete. Denna förmåga är det fortfarande vuxna som inte besitter – men vi kräver det av eleverna från tidig ålder…

För att ändra mer än bara där jag står finns jag nu med i det fantastiska nätverket Skolvåren – en ansvarsrörelse för hållbart- och livslångt lärande med start här och nu och siktet mot framtiden... för när mina elever går ut grundskolan om sisådär 8år…då är det ju framtiden, så framtiden är redan här, vi jobbar med den NU!

Skolvåren är en tankesmedja där många olika människor träffas och byter tankar med varandra, får nya infallsvinklar, kraft och mod att göra trädgårdslandet en smula större från dag till dag för att sedan länkas in med hela Sverige som trädgårdsland. (varför inte hela världen=) FÖR VARENDA UNGE!

Tack alla ni som var med på #afkMalmö och gjorde mitt liv ännu rikare!
//en mycket glad och stolt Ninna Kristiansen, Umeå

skolvåren.se eller följ oss på twitter: @skolvaren eller mig @ninkri



måndag 14 oktober 2013

Göran Svanelid om att utfoma LPP:er


Göran Svanelid - LPP:er

Mkt bra stöd för att se hela processen i utförandet av LPP:er.
Göran är myntaren till The big 5, och är den som konkretiserat läroplanens förmågemål i bla So.

Läs mer om Göran på svanlelid.se och bli medlem i facebookgruppen: The big five eller finn Göran på twitter:
@gorswa