fredag 6 december 2013

Julkalendern lucka 6 + QR-kod....



Nedanför får ni en QR-kod för att få ett underbart recept nu i adventstider=)!



onsdag 4 december 2013

Språkutvecklande arbetssätt: Petter och hans fyra getter

Kan Petter och hans fyra getter stärka och utveckla barnens språk?

Om språkutvecklande arbetssätt.

My Froster har skrivit om ett temaarbete med flerspråkiga barn i en förskoleklass. Syftet var att stärka barnens språk genom boksamtal och få in både matematik och naturkunskap, för att arbeta parallellt med ämne och språk.

Julkalendern lucka 4


Lucka 4

Förmågan att hantera information...källors trovärdighet

Förmågan att hantera information

Åsa Anevik har lagt upp ett kanoninlägg på sin blogg idag, där hon berättar hur hon jobbat på fritids med källkritik kring bilder etc.

Klippet som de har utgått ifrån är klockrent, se själva:


måndag 2 december 2013

Julkalendern lucka 2

Lucka 2

Personalens julkalender, synligt lärande!

Lucka 1


Vi är en grupp lärare som  arbetar med formativ bedömning inom det digitala skollyftet och såg att en väninna hade lagt upp en kalender  kring synligt lärande från år 2011. Den är fortfarande högaktuell. Den är gjord av Christel Jansson som arbetar i Höörs kommun och i samband med deras implementering av nya Lgr11 gjorde de en skolutvecklingsblogg. Eftersom skolutveckling är en ständigt pågående fenomen så är kalendern och även deras blogg ständigt aktuell.
Då vi valt att detta lärår fokusera på att synliggöra allt lärande, så tyckte jag att den passade in rätt bra! 
Ikväll kommer även lucka 2, visst är det spännande;)!

söndag 1 december 2013

Reflektioner, som del av mitt kursmål i #digiskol, det digitala skollyftet


Tänk vad mycket tid man lägger på att tänka, på sitt jobb, före, under och efter…hela tiden, det går bara runt runt. Sen händer det – du blir sjuk och helt plötsligt blir tiden jättekonstig. Den både finns och inte finns. Allt det jag skulle hinna göra med eleverna, alla mål vi skulle komma närmare, allt kul vi skulle göra…försvinner och kvar blir jag med mina tankar…hemma. Lärarstudenter och kollegor tar över rodret och gör det alldeles utmärkt. I fredags kom det både bilder och text på sms, för att visa mig vad de gjorde…utan mig. De hade jättekul och gjorde massa bra saker …utan mig! Hurra! Med detta vill jag inte alls säga att jag tror att jag är oumbärlig, inte på något sätt! Men, att släppa kontrollen, styrspakarna kalla det vad du vill, är viktigt att göra ibland. Av olika grunder.
Tiden jag fick istället kan ägnas åt reflektion, planering framåt, läsa ikapp artiklar man favoritmarkerat på twitter, facebook och andra ställen.
Det är ju ett av mina #digiskol-mål, att reflektera och skriva ner mina tankar om lärande. Mitt andra mål var ju att börja flippa mer….och det känns mer och mer som om jag sätter det som ett tredje mål i så fall. Hänger med några kompisar på deras mål: formativ bedömning, som jag tycker är oerhört spännande. I den etta jag har nu så har vi jobbat en hel del med den formativa bedömningen tillsammans med 2 blivande lärarkollegor. De två tjejerna går lärarutbildningen nu efter att ha gått förskollärarutbildningen och de har inte talat så mycket om bedömning för lärande och formativ bedömning. Galet!
Vid varje planering söker vi i syftestexten för varje aktuellt område, skriver varför vi ska jobba med det aktuella området och vad som ska bedömas.
Varje fokuslektion startas med en förklaring till varför, vad och hur vi ska göra samt vad vi tittar extra på. Min erfarenhet är att, genom att berätta, återkoppla och utvärdera arbetspassen, fler elever fokuserar mer på sin uppgift och gör den på bästa sätt utifrån sina förmågor just där och då. Fler elever stannar kvar längre vid sin uppgift, där jag upplever att barn i mina tidigare klasser gjort sitt bästa för att visa fröken, och få beröm. Att pliktbarnen alltid gjorde det lilla extra och lustbarnen, bara det som var intressant för dem…och sedan ville börja göra något helt annat – som föll dem in.
Viktigt är att inte göra detta till något tungt och tråkigt, utan att väva in leken och det lustfyllda i det hela. Viktigt att även de ”duktiga” barnen som alltid presterar, kan känna sig är nöjda när du gjort vad som krävts, och att även de kan få lov att mysrita eller läsa om de gjort färdigt sin uppgift enligt agendan…

Jag filosoferar vidare i ett annat inlägg…

fredag 29 november 2013

Föreläsning med Lotta Bohlin om The big 6

Lottas prezi

Klick på länken här ovan, så kommer du till Lottas prezi-presentation som hon använde på vår föreläsning i måndags, den 25/11-14.


tisdag 26 november 2013

Austins butterfly - om "kritik och feedback"

Austins butterfly

Denna film figurerar nu på sociala medier, det är en fantastiskt fin film om hur även små barn kan med empati och stöttning ge konstruktiv kritik och på så sätt förstå formativ bedömning. Att veta VAD man kan göra är bättre än att få reda på vad/hur man inte ska göra.
Jag hade helst velat att vi bytte ut ordet var fokuserat på ordet  "feedback" mot "feedforward" istället vilket ger en annan känsla...och talar om vad det faktiskt är...ett stöd framåt...
Detta utvecklar även den metagonitiva förmågan, lärande om lärandet.

Passar även på att använda mig av begreppet: FAIL, inte som vi vanligtvis använder det...som något misslyckande utan som i First Attempt In Learning!

Se filmen om och om igen...och prova själv att visa den i era barngrupper, yngre som äldre barn. Häftigt att sedan göra en uppgift som bygger på "Austins butterfly"...och se vad som händer.

Ha det gott!

//Ninna



måndag 18 november 2013

torsdag 7 november 2013

När stjärnögonen tänds...

Nya läsande stjärneögon!

Klicka på länken här ovan så kommer du till ett inlägg om barns läsning fyllt av magi!

//Ninna

måndag 4 november 2013

Min presentation i digitala skollyftet

Halloj alla it diggare, skolutvecklarsugna, kunskapstörstande, och alla andra=)!

I ungefär ett halvår har jag varit anmäld till det digitala skollyftet som 4 av landets mest drivna skolmänniskor har dragit igång. Bakom detta fantastiska initiativ står:
Anna Kaya – @Anna_Kaya
Gunnel Thydell – @GunnelThydell
Sara Mörtsell – @SaraMrtsell
Per Falk – @perfal
Jag delar dessa människors driv och känsla av välbefinnande att utvecklas och att utveckla skolan och minska de klyftor av IKT-kompetens som finns i svenska skolor och som påvisar en reell olikvärdighet och medför stora skillnader i elevernas kunskapsbank. Det ska inte vara ett lotteri om vilken skola/ vilka pedagoger eller vilken tillgång till olika digitala hjälpmedel ett barn ska få, men tyvärr så ser det ut så i dagens skola.

Då jag även är aktiv skolvårare,  (skolvåren.se samt @skolvåren) som har myntat begreppet att vi är en ansvarsrörelse, ser jag att alla vi som går med i digitala skollyftet verkligen aktivt tar vårt ansvar att förverkliga läroplanens många ord om ikt som verktyg för att nå alla de mål som varje elev ska uppnå. Vi måste inse att för att alla barn ska lyckas i skolan måste vi som finns inom skolans väggar hela tiden förkovra oss i nya metoder för att nå varje barn.

Jag brukar, när jag föreläser, prata om att om jag blir sjuk så vill jag bli diagnostiserad och behandlad utifrån senaste forskningsrönen....så vill även eleverna bli behandlade...vi måste vara aktiva och ta del av den forskning som görs kring skola och lärande.

Jag har 2 barn, en pojke och en flicka. Sonen föddes med ett allvarligt hjärtfel och är opererad 3 gånger. Pga sitt handikapp har han en del lättheter och flera svårigheter som skolan måste anpassa sig kring...och inte den andra vägen - att han måste anpassa sig för att passa in i skolan. Detta är min livsnerv...detta behöver hela Sveriges pedagogkår bli utbildade i, hur kan jag anpassa så att skolan är till för NN och NN? Jag anser att kunskapen om digitala verktyg är ett av fundamenten för hur vi kan anpassa skolan FÖR VARENDA UNGE!

Mina mål med denna kurs är flera...jag har nog inte kommit på de bästa ännu...men under tiden jag funderar så kommer dessa:

1. att börja använda min blogg, som jag har för att samla bra it-tips för mig och mina kollegor, för att reflektera vad jag gör med undervisningen på dagarna...kanske både där jag använder ikt och när jag inte använder ikt...men det får bli min reflektionsplats...

2. Börja flippa allt mer!

Vi synes och höres!

söndag 3 november 2013

måndag 21 oktober 2013

Reflektioner från en resa – mot skolutvecklingens syftesmål

Ännu en gång har jag fått känna på kraften- den kraft som så oerhört ljuvligt drar igång mig och mina tankar till höjder jag inte trodde att jag skulle få vara med om. Två fantastiska dagar i Malmö på #afkMalmö där 120 skolintresserade människor från olika håll i Sverige samlades. (Afk = away from keyboard) Ska verkligen påpeka att vi inte bara är lärare som intresserar sig för skolutveckling, nej vi är både vårdnadshavare, skolledare, skolpolitiker, näringsutvecklare, författare, journalister och företagsledare för att bara nämna några. Detta ger ett ofattbart djup i den annars så medialt tunna bilden av svensk skola idag.

Vem är jag att tänka, tro och tycka om skolutveckling? Hur kan jag förändras och vara med att förändra en så pass djupt rotad och i allmänhetens tycke viktig skola med traditioner skapade för en tid sen, decennier sedan, sekler sedan…
Gräv där du står, är något jag under många år som lärare gjort i tysthet, (kan finnas en och annan i min närhet som kan ha invändningar mot just tystheten=)skapa din egen förändring, gör skillnad i varje enskild människas liv, var med och påverka individer till att bli ansvarstagande och lärande medmänniskor och samhällsmedborgare. Men att bara gräva där man står, har självklart gett mycket, men alla som har grävt ett trädgårdsland vet att det tar tid, och kraft att få till det lilla…resultatet kommer, men även det tar tid…jag kan så och odla för att senare kunna skörda det jag sått. År efter år…faktiskt snart 18 år. Ja, det är snart 18 år sedan jag blev utexaminerad lärare (men ännu har jag inte fått min lärarlegitimation) och min brinnande låga har aldrig släcks – aldrig någonsin, men den har varit på väg att falna, då min tro på varje individs storhet inte fått chansen i nuvarande skolsystem att slå rot.
Där jag på mycket nära håll sett hur självförtroendet sipprat ut långsamt droppande från början, till att öka i hastighet ju längre tiden har gått till att till slut vara orkeslös och ha känslan av att vara ingenting värd. Detta är inte ett skolsystem som jag kan eller vill stå bakom. Men rådande omständigheter gör att det tyvärr är vardagen för många elever, med en inneboende resurs att vilja utvecklas men där tiden inte räcker till för att skapa de, som vi vet enligt gedigen forskning, meningsfulla relationer till alla vuxna som har makten över min utbildning. Snuttifieringen av skolans lektioner hjälper få elever, men ansvaret på att hitta samband i allt stuprörstänk i form av ”mina lektioner, ämnen är viktigast” ligger till syvende och sist på den enskilda individen. 

Målstyrning har varit fokus länge i skolan...men det kanske är dags att utveckla syftesstyrning istället...var står det att vikingatiden lämpar sig bäst i årskurs 4? Vad står det i syftestexten för historia? Läs den... Dags för ämnesövergripande projekt kanske? Samarbeta - inte göra en sak var utan göra tillsammans oavsett historia eller geografi, No eller filosofi?...Om inte förr - så ungefär precis NU=)?!

Vi skriver år efter år fina iup:er att eleven behöver ta mer plats i klassrummet, träna på att samarbeta, och tror på allvar att bara för att det står i dokumentet ska generera färdig kunskap om detsamma hos eleven att fixa. HUR samarbetar man? Hur mycket tid har eleverna fått möjlighet att träna denna förmåga? Jag menar inte i tid att sitta med i en grupp…för kunskapen/förmågan dyker inte upp i cornflakespaketet, utan det måste modellas, tränas in tidigt utifrån de olika roller man kan ha i ett samarbete. Denna förmåga är det fortfarande vuxna som inte besitter – men vi kräver det av eleverna från tidig ålder…

För att ändra mer än bara där jag står finns jag nu med i det fantastiska nätverket Skolvåren – en ansvarsrörelse för hållbart- och livslångt lärande med start här och nu och siktet mot framtiden... för när mina elever går ut grundskolan om sisådär 8år…då är det ju framtiden, så framtiden är redan här, vi jobbar med den NU!

Skolvåren är en tankesmedja där många olika människor träffas och byter tankar med varandra, får nya infallsvinklar, kraft och mod att göra trädgårdslandet en smula större från dag till dag för att sedan länkas in med hela Sverige som trädgårdsland. (varför inte hela världen=) FÖR VARENDA UNGE!

Tack alla ni som var med på #afkMalmö och gjorde mitt liv ännu rikare!
//en mycket glad och stolt Ninna Kristiansen, Umeå

skolvåren.se eller följ oss på twitter: @skolvaren eller mig @ninkri



måndag 14 oktober 2013

Göran Svanelid om att utfoma LPP:er


Göran Svanelid - LPP:er

Mkt bra stöd för att se hela processen i utförandet av LPP:er.
Göran är myntaren till The big 5, och är den som konkretiserat läroplanens förmågemål i bla So.

Läs mer om Göran på svanlelid.se och bli medlem i facebookgruppen: The big five eller finn Göran på twitter:
@gorswa

måndag 30 september 2013

Algebra för äldre elever


Läs recensionen till Dragonbox

Har du världskoll?

http://www.skolappar.nu/varldskoll/
På skolappar.nu går det att läsa massor av recensioner till olika appar. Det är lätt att navigera, och i flera recensioner finns även ett klipp där du kan se hur man kan använda appen.

Sidan är verkligen värt ett besök varje gång du planerar upp ett område som du och dina elever ska arbeta med.

lördag 28 september 2013

Elevledda samtal -"Skolfrökenfräken"


Skolfröken Fräken om elevledda samtal


Elevledda utvecklingssamtal

Elevledda utvecklingssamtal

Artikel nr 4 2012: Elevledda utvecklingssamtal
Under våren 2010 valde vi att arbeta fram en arbetsform för elevledda utvecklingssamtal för elever i år 4-6 på Myrsjöskolan. Denna arbetsform har resulterat i att eleverna har fått bättre självkännedom, föräldern större inblick i skolarbetet och sitt barns utveckling och läraren har fått fler kvalitativa samtal med varje enskild elev. Vi anser också att elevernas delaktighet och medverkan till att utforma sina individuella mål har ökat.
Johanna Brolin Juhlin 4-9 lärare sv/so, 
E-post: johanna.brolin.juhlin@nacka.se
Karin Eliasson Skarstedt 1-7 lärare ma/no/eng/sv och
E-post: karin.eliasson.skarstedt@nacka.se
Marie Öhman Nilsson 1-7 lärare sv/so/no/ma/bild
E-post: marie.ohman.nilsson@nacka.se
Myrsjöskolan i Nacka Kommun


- See more at: http://www.skolporten.se/forskning/utveckling/elevledda-utvecklingssamtal/#sthash.HmqAsEZi.dpuf

Högläsningens lov

Hur läser man högt? Av: Ann-Marie Körling

Synligt läsande enl Ann-Marie Körling

Synligt läsande

tisdag 17 september 2013

Hemgrupper och expertgrupper av Marie Andersson

Marie Andersson är en av mina favoriter att följa både hennes bloggar, grupper på facebook och tillsammans på @twitter, där hon kallas @opedagogen.
Under sommarlovet har hon, jag och flera med oss haft en studiecirkel där vi läst och fördjupat oss i Pauline Gibbons bok: Stärk språket - stärk lärandet.
Våra fortsatt diskussioner sköter vi numera i facebook-gruppen "Stärk språket, stärk lärandet".
Marie har gjort en fenomenalt bra film om en av bokens huvuddelar, nämligen hur man jobbar i grupp och utvecklar alla barns språk......


Hur ska jag hjälpa mitt barn att bli en skicklig läsare? av Lottis Isaksson, Svenska skolan, Riyad


Hur hjälper jag mitt barn i matematik? av Lottis Isaksson

Lottis Isaksson är lärare på Svenska skolan i Riyad. Här har hon gjort en film tänkt till föräldrar som stöd för  att stödja inlärandet i matematik.


Creative Commons - Vad är det? Av och med Kristina Alexandersson


Vad är Creative Commons - av Kristina Alexandersson


tisdag 27 augusti 2013

Högläsningens styrka

Idag introducerade jag ett språkbyggande arbete med inspiration

från Anne-Marie Körling... Jag har läst hennes bok: Nu ler 

Vygotskij i sommar och fastnat för hur otroligt mycket mer hon gör 

av text än vad jag gjort tidigare. Jag har alltid jobbat mycket med 

texter jag läst, men aldrig vågat stanna så länge runt en kortare 

text. 

Vilken språkbyggande lärstund vi fick idag, mina härliga ettor, 

Helen och jag! Dessa tankar jobbade vi med utifrån Åsa Linds 

fantastiska bok om Sandvargen.

Sandvargen kap: Modiga märken
·       Blåmärken: varför säger man att man är gul och blå?...alla andra färger då? Rödmärken, gulmärken?
·       Nässlor – nässelsoppa (visa bild)
·       Pyttelilla…..synonymer…vilka fler ord kommer vi på som är små=)
·       Regnbågsmärken, cykelmärken
·       Vägen var ojämn…vad betyder det? Vilka ord talar om att den är ojämn?...”Stigen ner mot stranden var ganska ojämn. Trädrötter knölade kors och tvärs, och mitt i stigen stack en stor sten upp – och krrasch!”…läs/säg meningen tillsammans
Vad är en stig?...
·       5 sekunder……..hur lång tid är det? Räkna inom dig… vad kan man hinna göra på 5 sekunder?
·       Hjul / jul…..ord som låter lika men betyder olika… = homonymer…kommer du på några fler
·       En undring…vad är det?
·       Ord som talar om hur något låter: susa, svosch, spläsch, skramlet
·       Blåmärken – en sorts medaljer…har en historia ”Modighetsmedaljer”
·       ”vrål” – hungrig, trött…har vi fler exempel?
·       Glada blåmärken / ledsna blåmärken: hur man har det när man får märkena
·       Sandvargen vill också ha modiga blåmärken…vad gör han?
Slirar, vurpar, krockar och kraschar…

·       Är det synd om de som inte får blåmärken? Vad tycker du?

måndag 26 augusti 2013

Tips! Barn av sitt språk: Körlings barn


Barn av sitt språk: Körlings barn

Poeten Tomas Tranströmers diktning blev räddningen för läraren Anne-Marie Körling. Hon förlorade sin mamma vid Estonias förlisning och sorgen gjorde henne ordlös. I sin mors efterlämnade bokskatt hittade Anne-Marie flera böcker med Tranströmers dikter och vid läsningen av dem började språket sakta återvända. Körling har många tankar om lärarens roll. Själv lyssnar hon mer än talar i klassrummet. Hon uppmuntrar initiativ och lyfter fram färdigheter, men ger aldrig färdiga svar och lösningar. Hon är en diskussionspartner för eleverna mer än ett facit. Tomas Tranströmers diktning får idag följa med in i hennes klassrum för högläsning. Anne-Marie menar att högläsning är det vackraste man kan ge en annan människa.(taget från UR)

10minuter.se


Mitt sommarpodsavsnitt

Välkomna att lyssna!
bild-2

Barn lär sig skriva och läsa snabbare med IT-verktyg

Forskning.se - Den nationella forskningsportalen



Barn lär sig skriva och läsa snabbare med IT-verktyg

Åke Grönlund Åke Grönlund, Örebro universitet

Ann-Marie Körling....tipsar



Om läsning och text i första klass

söndag 11 augusti 2013

UR om Fritidspedagogik "Friare kan ingen vara"



Friare kan i ingen vara

Om serien

Vad är fritidshemmens och fritidspedagogernas roll? Och vad går det informella lärandet ut på? Genom att besöka sju fritidshem på olika platser i Sverige får vi se en mängd exempel på hur de fria eftermiddagstimmarna på fritidshemmen kan fyllas med mening. Det är i fritidshemmet den sociala kompetensen utvecklas, den kompetens som mer och mer efterfrågas när vuxenlivet börjar och konkurrensen mellan individerna startar. Men vi ser också hur den tid under dagen som kallas för "skolsamverkan" kan omhänderhas av fritidspedagogerna själva. Fritidspedagogerna har nämligen en egen pedagogisk uppgift som de själva råder över, planerar för och delar med sig av till skolans övriga pedagoger. Förutom de dokumentära inslagen ges pedagogiska, fackliga och akademiska fördjupningar av lärarutbildare, utbildningsstrateger, fackliga företrädare och forskare. (saxat från ur.se)

Sommar - poddarnas tid! 10minuter.se


Ann Hultman Jakobsson och Emil Jansson är skaparna till denna 

på twitter hittar ni dem på:  @EmilJansson & @FrokenAnn

Klicka in dig på 10minuter.se och ta del av för närvarande 19 avsnitt av och med lika många pedagoger på olika ställen i skol-Sverige.

Vem vet, kanske även Du vill bidra.


Avsnitt 19, står jag för.....

Sommar - poddarnas tid! Tänktanken

Några av Årstaskolans pedagoger gör och kör så det ryker!
Klicka in dig på bloggen och lyssna på hur andra tänker och funderar kring viktiga saker i stor som smått.


http://tanktanken.se/

fredag 10 maj 2013

Läsförståelsestrategi - att ställa frågor

Av: Susanne Nystedt

Läsförståelsestrategi - att förutspå

Av: Susanne Nystedt

Läsförståelsestrategin - Att skapa inre bilder

Av: Susanne Nystedt

Läsförståelse - att göra inferenser

Av. Susanne Nystedt

Läsförståelsestrategin - att göra textkopplingar

Av: Susanne Nystedt

Didaktikens verktyg - om multimodalt lärande



                                         http://www.ur.se/Tema/Didaktikens-verktyg

Flippat klassrum - en mental flipp!





                       http://www.skolvarlden.se/artiklar/tv-stall-om-mentalt-att-flippa-klassrummet

Se FANTASTISKA Karin Brånebäck......berätta om det flippade klassrummet!

Så här laddar du ner en DAISY-bok i nya Legimus-appen


"Vad alla bör veta om läs- och skrivsvårigheter – i en digital värld".







http://dyslexi.org/skrivknuten/appelboken-i-ny-version

Viktig debattartikel om dyslexi och nationella prov


http://logopedeniskolan.blogspot.se/2013/05/viktig-debattartikel-om-dyslexi-och.html?m=1

Läs vad Minecraft kan göra för läs- och skrivinlärningen

http://www.ajour.se/hur-minecraft-larde-min-9-ariga-son-med-aspergers-att-skriva-och-lasa/

fredag 3 maj 2013

Använd alternativa verktyg! | Lärarnas Nyheter

Använd alternativa verktyg! | Lärarnas

Klicka på länken så kommer du till en fantastisk artikel...viktig för alla i skolan att läsa!




Nyheterhttp://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2013/04/15/anvand-alternativa-verktyg

torsdag 11 april 2013

IKT & the big five


Artikel i Grundskoletidningen nr 2:2013:
The big five lyfte IKT-arbetet
Text: Sofia Knüppel


http://toolsforus.se/?page_id=690

Sju punkter för att få pojkar att läsa!


Pojkars läsning...

The Big 5

Fantastiska Ulrica Eliasson Grane i Ullvisskola har gjort denna fantastiska film om The big 5.
Tack för det!

Planeringsapp - kalender

Den här kalender-appen tror jag oerhört mycket på.
Jag ser användningsområde för mig som lärare som vill gå in och dokumentera arbetet med en viss klass, eller elev etc.
En mkt användbar app för elever med bristande kom ihåg, barn med svårt att planera och organisera, plocka fram ur minnet......inför veckans utvärdering etc.
Prova den, och återkom gärna med dina tankar i kommentarsfältet.

Filmen är gjord av en vän: Annelie Medoc i Staffanstorp

onsdag 10 april 2013

Minecraft i undervisningen

Hurra!

Och jag som sitter och planerar ett arbete i teknik för min årskurs 3............där de ska bygga upp Cheopspyramiden... blir såååå inspirerad!!!
Klicka på länken så kommer du till sidan skolappar.nu därdu finner en fin recension av detta spel som våra elever fullkomligt ÄLSKAR!!!!

http://www.skolappar.nu/minecraft-pocket-edition/ 


lördag 6 april 2013

tisdag 12 februari 2013

Vad menas med the big 5?



The Big Five är de förmågor som är vanligast förekommande i läroplanen. (Så här gör du för att lägga in Lgr11 i din iPad.) Här har vi skapat en flippad lektion ochmatris för hur du kan planera utifrån dessa förmågor.
Ett sätt att arbeta digitalt med matrisen kan vara att lägga in den i Skitch och där markera de aktuella förmågorna.




Bilden i filmen är hämtad från facebookgruppen The Big Five där den laddats upp av Pedagogiska Magasinet.
av Martin Ekholm


lördag 9 februari 2013

Vad säger Lgr11 om IKT i skolan....?!


Henrik Widaeus/Pedagogiskt rum i Södertälje  har skapat filmen där man på drygt 5 min kan läsa vad den nya samlade läroplanen Lgr11 säger om IKT

http://eliekb.blogspot.se/2010/10/vad-sager-nya-laroplanen-lgr11-om-ikt.html

tisdag 5 februari 2013

iPad som skrivverktyg



Hantera dina inlägg på Blogger

Av: Annelie Medoc

Hantera kommentarer på Blogger

Av: Annelie Medoc

Inlägg på Blogger

Av: Annelie Medoc

Bädda in inlägg i Blogger


Gadgetar i Blogger


Inställningar i Blogger


Mallhantering i Blogger


tisdag 29 januari 2013

torsdag 17 januari 2013

Vilka fantastiska möjligheter!

Kolla in denna recension av Marie Andersson från Visby!
Vilka otroliga berättelser som skulle kunna komma fram genom denna app.


http://www.skolappar.nu/vintage-people/

IMG_0534

Områden:
Fakta och referensmaterial, Foto och film, Kreativt berättande och Skapa och konstruera

Förmågor:
Använda, formulera sig, kommunicera, kritiskt granska, tolka och värdera.

Blogg att följa! Om The big 5...or 6=)

http://site.arstaskolan.se/thebig6/