I den här bloggen delar jag med mig av egna erfarenheter och andras tips både utifrån min roll som förstelärare, it-inspiratör, mamma och en alldeles vanlig lärare med passionen kvar för världens bästa yrke! Välkommen!
torsdag 30 april 2015
Trygghetsarbete del 1 #blogg100 58/100
onsdag 29 april 2015
Förenkla för dig själv och dina elever... med google formulär #blogg100 57/100
Ja, jag hör er säga...men man måste inte ha kul i skolan hela tiden, det är viktigt att barn lär sig hur det blir längre fram i livet...vilken motivationshöjare!? Samma svar som på frågan VARFÖR? - DÄRFÖR!
Vilket jobb innehåller bara tråkiga uppgifter? Varför har man då det jobbet? Hur kan jag påverka mina arbetsuppgifter?
Jag är övertygad om att de färdigheter som behöver nötas in kan göras på andra sätt än på kvällen med kvällströtta barn som varit på skola/fritids i många timmar och trötta föräldrar. På vår skola har vi många barn som VILL och väljer att jobba mer och träna på både svåra och lättare saker på veckans "studiehjälps-tid". Vi jobbar även med intensivperioder i både läsning och matematik samt har pass där barnen övar på just sina mål som satts tillsammans på utvecklingssamtalen.Och INGEN har något emot att träna extra om det är en app eller ett spel på datorn...snarare tvärtom...så det gör många barn av sig själva hemmavid.
Jag vill främja läslust, att läsa är en förmåga som vi alla behöver utveckla och berika, för att kunna ta del av vårt samhälle och allt vad det innebär. MEN, det betyder inte att en sorts litteratur är bättre eller sämre, inte att det ska tränas på, för eleven, ointressanta innehåll utan här ska vi bygga in lust! För lusten kommer, och lusten för det skrivna ordet kommer även för de elever som kämpar på med avkodning mm. Där finns fantastiska ljudböcker, via en app, inläsningstjänst, mp3-filer...you name it....nu är det en fantastisk tid för att kunna ta del av det skrivna ordet med hjälp av flera sinnen, ett multimodalt läsande.
Mina elever har ingen gemensam läsläxa, vi jobbar självklart med texter gemensamt men läsläxan, den viktiga färdighetsträningen som leder till lustläsning sker med böcker som barnet själv vill läsa. Vi stimulerar till olika genrer, vi tränar oss på olika texttyper så det är inte ofta ett barn läser en och samma typ av bok under hela läsåret, inte alls. Boktipsen kommer från barnen själva och det är en fantastisk källa. För barnen - av barnen!
Nedan får ni se hur jag organiserar "kontrollen" av att läxan görs:
Så här ser läsläxan, det sk "hemuppdraget" ut (klicka på länken så kommer du till en bättre översikt)
En av de fiffigaste sakerna med google formulär är att jag får en sammanställning av alla elevers svar i en "excel-fil" fast via google då. Där kan jag markera de olika kolumnerna, klippa ut den kolumn jag vill fokusera på, än så länge är det svaren på uppgiften om de tre väl valda meningarna från böckerna som vi jobbat med.
Jag klipper ut dem och sätter mig och läser upp flertalet av elevernas "meningar" och läser då med stor inlevelse och skratten blir många. Även ledsna meningar och meningar som uttrycker något vackert läses upp. Det blir en bukett av olika texttyper varje gång.
Barnen får gissa vad det kan vara för en bok och "författaren" till meningarna får visa färg. Detta uppskattas mycket och har vi på tok för lite tid att läsa allas meningar är det sura miner och barnen påminner mig under veckan när vi ska få höra resten av meningarna=)
Och föräldrarna är nöjda, inget papper glöms kvar i skolan eller hemma, det finns att hämta på klassbloggen för alla att gå in och jobba.
En win-win situation, tycker jag!
tisdag 28 april 2015
En skola för var och en #blogg100 56/100
Tips till pedagoger och andra kring t.ex. oroliga barn och NPF elever. Förberedelse av och reflektion över skoldagen gynnar alla.
Genom att ha en rutin att börja och sluta dagen med, kan man skapa struktur och förutsägbarhet för sina barn och elever. Mycket stoj och stök, utbrott eller uppgivenhet, bottnar i en oro för vad som ska hända. Eller att man inte vet då man kommer att få göra av med all energi, så varför inte studsa nu!
För barn och ungdomar med asperger, andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och många fler, gör förutsägbarhet stor skillnad. Med enkla medel, utan extra pengar, men det krävs lite extra tid, som man har igen.
Till att börja med är detta bra för alla och kan gott vara en del av starten och slutet på dagen för alla de yngre eleverna och andra som i huvudsak har en lärare. För de äldre, som rör sig mellan olika lärare och salar, så gäller det att få in det i välkomst- och avslutningsorden. Det handlar om:
- Rutiner, struktur och förutsägbarhet
- Förbereda förändringar
- Ställtid. Tid till eftertanke
- Erbjuda reträttplatser
För andra elever, kan detta behövas individuellt. Men ta inte vem som helst, det måste vara någon eleven litar på… Tillit. Tipsen riktar sig främst till en elev i de lägre årskurserna, men samma princip gäller för 30 elever i ett ämne/en lektion/denna veckan.
En bra rutin som i sig själv ger struktur och förutsägbarhet är att:
- förbereda eleven på skoldagen
- summera dagen med en aning reflektion
På morgonen behöver ni kanske fem till tio minuter för att tillsammans gå igenom vad han/hon kommer att göra idag. De här ställen ska du vara på. De här människorna kommer du att möta (t.ex. Annika i matte, men resten av dagen Kalle, precis som vanligt). De här ämnena och de kommer att handla om… . Kanske även påminna om något annorlunda kommer att ske senare i veckan t.ex. friluftsdag, utflykt, vikarier, klassrumsbyte… Kanske lägga in påminnelser i mobilen.
Var vaksam och respektera det som verkar skapa oro eller ovilja att delta.
Det är också bra om du kan få med några varför, att du förklarar. Speciellt om det är förändringar i schemat t.ex. varför det är en annan lärare som ska ha gymnastiken (Elisabet är sjuk och därför kommer en vikarie, eller då kommer Caroline som du har i syslöjd att ha gymnastiken. Men ni ska förstås ha gymnastik, inte syslöjd) Eller varför ni åker till museet (vi läser ju om insekter och det är en utställning om fjärilar som är en insekt, ni ska få välja en fjäril att skriva om).
Hur, vem, när är ju också bra att få med: med buss, i Anders bil, med din klass, med hela lågstadiet, ni sitter i gräset, det finns en matsal, klockan 8, direkt efter lunch, vi samlas vid cykelparkeringen, du kommer att vara i samma grupp som Kalle, Erik, Stina och Bea, samma sätt/ställe/personer som förra gången/året/lektionen…
Och glöm inte att tala om reträtten, nödutgången, om det är något du vet är svårt och utmanande för eleven. Kanske äta i matsalen, kanske gymnastiklektionen, kanske resan till konserten. ”Du kan alltid säga till mig, jag är med hela tiden” eller kom överens om en plats som eleven är bekväm med, där någon vuxen alltid finns. Kanske cafeterian på skidutflykten. Kanske mobilnumret till assistenten eller slöjdläraren eller vem det nu är som är med och eleven har förtroende för (för det är viktigt, när man har overload och mår dåligt vill man inte tala med vem som helst…)
I slutet på skoldagen är det bra med en kort summering av dagen. En del elever vill bara iväg. Men det är bra om det går på eftermiddagen. Eleven ska helst inte behöva stanna kvar. Det behöver ju inte vara det allra sista. Kanske övriga elever kan jobba på egen hand ett par minuter. Man kan ju ta det nästa morgon också, men gör på samma sätt hela tiden. Struktur och förutsägbarhet.
Då handlar det om att låta eleven själv hitta vad som gått bra. Går inte det så får du lyfta fram det. Beröm. Beröm både skoljobb och social interaktion. Förstärk positiva beteenden. Om något har gått mindre bra, ta det inte nu (det är bäst att ta då det händer). Han/Hon ska gå hem positiv och glad för att vara motiverad att komma tillbaka nästa dag.
Men om det kommer upp något som varit jobbigt så lyssna. Döm inte. Förringa inte. Bara lyssna objektivt. Fråga vad som gjorde det jobbigt. Varför kändes det så? Tänk på att många har mycket starka upplevelser av ljud, syn/ljus och lukt. Vad gjorde du? Vad gjorde hon? Fråga vad han/hon tror att den andre kände/tänkte/tyckte. Om du vet, berätta det. Fråga vad han/hon eller kompisen/läraren/… kunde gjort annorlunda. Rita eller visualisera på annat sätt. Ni hittar kanske en lösning. Eller så får ni avsätta tid nästa dag. Men respektera det som kommer upp! Meddela gärna föräldrar/vårdnadshavareom något verkar oroa eller irritera eleven.
Det här behöver inte ta många minuter alls. Men är vansinnigt viktigt! Och kan göra hela skillnaden för ett barns skolgång. Du kan rädda någon från tappat självförtroende, psykisk ohälsa, hemmasittande, mobbing… och du lär dig mycket om andra sätt att se världen… För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!
Här kommer du till Aggies blogg-väl värt återkommande besök!
https://prestationsprinsen.wordpress.com
måndag 27 april 2015
Stora tankar behövs tänkas tillsammans #blogg100 56/100
söndag 26 april 2015
Dagens måsteläsning från olika medier #blogg100 55/100
Dessa artiklar stod ut i dagens mediabrus:
Kampen mellan flumskolan och katedern
Vad lär man sig egentligen på att göra en musikal?
Nästa artikel:
Skolsverige delas upp i A- och B-lag
Skolsegregationen ökar. Fortfarande är det i storstäderna som skillnaderna mellan olika skolor är störst. Men nu växer klyftan i mindre kommuner och allt fler elever saknar betyg för att börja gymnasiet.
Haveribaserat underhåll – gör ingen skola bra
lördag 25 april 2015
#Skolvåren goes Almedalen #blogg100 54/100
fredag 24 april 2015
När livet tar en paus...
onsdag 22 april 2015
Ännu en dag läggs till historien....#blogg100 53/100
Coachande samtal med elever,
uppsträckta samtal till elever,
förstående samtal med förälder,
överlämningssamtal med annan förälder,
tröstande tårbortstrykare,
elevhälsoteamsamtalande,
plåsterpåsättare,
mattedidaktiska tankar,
och däremellan härlig undervisning=)
Jag varvar ner i soffan och tittar på min väninnas instagramkonto...mindfulness ...passar bra då vi just nu pratar om knoppar i klassen. Bilderna publiceras med tillåtelse av fotografen. @physis14
Imorgon, världsbokdagen...den viktigaste av alla dagar...möjligheter till att vara delaktig, medskapande, kunskapsspridare, känsloförmedlare, hoppingivande, förtroende givande...ja lite som att vara lärare faktiskt=)
Den här filmen såg vi förra året på världsbokdagen...den tåls att ses igen.
Se och njut!
tisdag 21 april 2015
En underbar vårdag....#blogg100 52/100
måndag 20 april 2015
En dag att se fram emot #blogg100 51/100
Dimper ned i soffan efter en fullspäckad dag på jobb, #mattelyft med härliga kollegiala samtal,efterarbete, planerande och enkätskrivande med son...förövrigt en mycket trevlig stund med den 15årige sonen.
söndag 19 april 2015
Häftigaste inlägget under helgen - uppställningar i addition och subtraktion=) #blogg100 50/100
Jag är en del av detta kollegium, vilket har gjort mitt jobb ännu mer spännande och givande.
Jag blev uppringd av Lärarförbundets tidningsreporter för någon månad sedan, som sa att han hade hittat mig på sociala medier och blivit intresserad av att höra mer om mig. Roligt, tyckte jag!
Samtalet mynnade ut i en artikel som var med i Lärarnas tidning nr 4, 6-19 mars 2015
Här är texten:
"Lågstadieläraren Ninna Kristiansen som arbetar på Sofiehemsskolan i Umeå
är en av de aktiva på nätet. Förr begränsades kompetensutvecklingen till studiedagar
och diskussioner med kollegorna på den egna skolan. I dag utbyter hon
erfarenheter och idéer i Facebook-grupper, på Twitter och genom bloggar.
Det har gjort arbetet både roligare och lättare, anser Ninna Kristiansen.
– Yrket är så komplext och energidränerande i perioder att man inte
alltid har tid till att göra de här fantastiska lektionsplaneringarna. Då tycker
jag att det är skönt att få idéer och inspiration från andra som just nu har den där orken, säger hon.
Samtidigt får Ninna Kristiansen dela med sig av egna erfarenheter ochgrotta ner sig i läroplanens skrivelser med kollegor som har andra
ingångar än hon själv. En skillnad mot förr är att hon i dag kan bestämma mer
själv vad hon vill ta del av, i stället för att kompetensutvecklingen mest sker
på skolledarens initiativ. Hon tycker också att ”det utvidgade kollegiet”
är ett steg mot en mer likvärdig skola i och med att lärare landet över
plötsligt kommunicerar med varandra.
– Det är den bästa kompetensutvecklingen som jag har fått på alla 19 år
som jag har varit lärare, konstaterar Ninna Kristiansen.
En nackdel är möjligtvis att det kan vara svårt att sålla bland alla
intressanta diskussioner och tips. Det gäller att hela tiden tänka hur
detta gagnar ens egna elever, menar Ninna Kristiansen. Det kan också vara
svårt att slita sig från skärmen.
– Men när det är något som inte intresserar mig eller om jag inte har tid
går jag inte in och läser, säger hon.
Ninna Kristiansen har avancerat från att läsa pedagogbloggar till att
starta en Facebook-grupp och engagera sig i svensk skolas framtid via
plattformen Skolvåren. Riktigt så aktiva är inte alla på nätet. Hennes
tips
till dig som är nyfiken är att skapa en Facebook-profil, söka upp grupper
och se hur det fungerar. När eller om du känner dig mogen kan du ge dig
in i diskussioner själv.
– Det som är häftigt när man börjar dela med sig själv är att man helt
plötsligt inser att det inte bara är de där kända pedagogerna som har
något att säga.
Det finns i oss alla bara vi vågar öppna oss för det, säger
Ninna Kristiansen."
Av: Sebastian G Danielsson, lärarförbundet
Igår, lördag hittade jag fantastiskt pedagogiskt och mycket välgjorda filmer på youtube om hur man räknar uppställning i addition och subtraktion, gjorda med progression. Jag laddade genast ner dem på min klassblogg och tipsade om dem i olika facebookgrupper. Det jag inte hade förväntat mig var att så många blev så glada över detta och i skrivande stund har blogginlägget visats 2046 ggr!
Det kallar jag för engagemang och en fantastiskt stor arbetsbelastningsminskning...för tänk, vad mycket vi kan göra tillsammans, av att ge och ta, våga dela och på så sätt göra undervisningen så bra som vi vill att den ska vara och få energi kvar till det som är så viktigt - att se, stötta och hjälpa elevernas självförtroende där the sky is the limit!
Tänk om alla dessa barn som genereras av 2046 lärare kan hitta dessa filmer på lätt sätt på deras klassbloggar så att de, utan att behöva känna sig dåliga, kunna se klippet om och om igen för att kunskapen ska bli befäst, och kunna visa föräldrarna hur vi räknar och förklarar med rätta matematiska termer.
Vilken revolution för varenda unge som behöver repetera för att kunna minnas, gå tillbaka inför "prov"....
Detta måste vi fortsätta göra för varenda unges skull - då blir det en skola för var och en!
Här är länken till inlägget om additionsalgoritmer
Här är länken till inlägget om subtraktionsalgoritmer
lördag 18 april 2015
Vandrar längs memorylane...hittar "hur långt är ett äppleskal?" #blogg100 49/100
fredag 17 april 2015
Ljuva minnen av fantastiska lärtillfällen med bästa barnen...#blogg100 48/100
torsdag 16 april 2015
Vad har du för klossar i magen när du kommer till jobbet? Ett sätt att visualisera våra känslor och öka förståelsen för varandra #blogg100 47/100
Vi pratar om argklossar, eller ledsenklossar i vår klass. Det är ett försök till att visualisera att vi människor inte bara kan eller ska ställa om oss när klockan har blivit 8:20 och det ringer in. Vi kräver väldigt mycket av våra barn, saker som vi själva kanske inte kräver alla gånger. Vi säger till varandra att alla kan ha en dålig dag, men får vi ha en dålig dag? Ja, det får vi, bara vi inte spiller över på de människor som är i vår närmast omvärld...detsamma borde då gälla barnen, eller?
För många år sedan när jag jobbade med äldre barn startade jag varje morgon med att samla varje elevs morgonord, det ord som de direkt kom på att det låg i magen där de satt vid sina platser just då...orden skrevs upp på tavlan och det kunder vara ord som: hungrig, trött, ledsen, orolig, arg, förväntansfull, glad, sprallig, nervös, stressad...etc. Vi pratade om alla dessa ord och fick på så sätt en uppdatering på vilka känslor som fans inne i klassrummet och på vilket sätt dagen kunde te sig. Detta arbete gjorde, i den klassen att förståelsen för varandras sinnesstäming blev större, vi satte ord på känslorna och det gjorde att flera av eleverna upplevde att de jobbiga känslorna gick hål på, lite som att en såpbubbla sprack. Vi satt efteråt i stillhet några minuter med avslappningsmusik på, och sedan talade vi om att vi nu hade fått en gemensam start på dagen, utan att bara ha kvar morgonbråket med föräldrarna för att de inte var snabba nog, eller att de inte hade ätit frukost, eller att mamma var ledsen för att pappa slog eller andra incidenter, för så är det.....alla barn lever inte i kärleksfulla hem alltid, det finns en sådan psykisk ohälsa nära oss, som är i elevernas absoluta närhet och påverkar på djupet.
I vår nuvarande klass där eleverna är yngre har vi då försökt visualisera känslorna med argklossar bestående av "multilinklossar" där varje kloss motsvarade en sak som barnen var ledsen, arg, eller frustrerad över. Oj vad barnen kan ta till sig modeller, det används flitigt nu vid olika konfliktlösningar och skapar förståelse för ett agerande mellan barnen.
Det mellanmänskliga som sker i ett klassrum, i korridoren eller på rasterna kan vara svårt, men inte omöjligt. Vi måste ta vara på barnens tankar och känslor för att kunna komma till rätta med var och ens sanning, varje barns upplevelse är viktig och sättet att bemöta dem är grundläggande för att barnen ska fortsätta att dela med sig av sina inre.
Ibland undrar jag hur det ska gå ihop...med stora klasser på liten yta...men det går, det måste gå för alla våra barn, ja för var och en.
Imorgon kommer jag att berätta om några metoder som kan hjälpa elever att inte bara se det den andre har gjort, utan att kunna se sin egen iblandning och med ödmjukhet och pepp kunna, sakta men säkert, förändra ett trassligt beteende.
onsdag 15 april 2015
Att inge hopp när en elev tvivlar...#blogg100 46/100
tisdag 14 april 2015
Två mycket läsvärda artiklar från Sydsvenskan om betyghets, bedömning och utmattning hos våra ungdomar...#blogg100 45/100
Mina blogginlägg kan du läsa här och här.
måndag 13 april 2015
Fortsätter mina tankar om betyg, bedömningar och krav...yttre och inre...#blogg100 44/100
Vi pratade vidare om hur relationerna till deras lärare är och båda var tydliga med att den var ickebefintlig, då de inte hade sina lärare mer än någon timme i veckan om ens det. Närheten till deras lärare fanns på låg- och mellanstadiet men var i stora hela obefintlig längre upp i systemet.
Jag blir bekymrad när jag får dessa historier berättade för mig, för det kan vara så annorlunda och borde vara annorlunda. Vi vet i oss själva och genom olika studier, ex Hatties metaanalyser att relationsfrämjande arbete mellan lärare och elever är en av de största påverkansfaktorer för skolframgång och lärande hos eleverna. Vad är det då som hindrar att vi bygger system som stödjer detta?......ja, det är nog just det...hur vi bygger system...för det är självklart svårt att förändra i grunden i ett befintligt system om vi inte har stödjande strukturer för detta.
Genom sociala medier, bloggar och artiklar läser jag om goda exempel, om hur skolan samarbetar kring exv sambedömning av elevernas förmågor för att på så sätt hålla nere antalet uppgifter eleverna ska göra och bevisa för varje lärare att de kan resonera, analysera och värdera sina arbeten. Jag ser det även på nära håll där man på högstadiet planerar tematiska ämnesövergripande perioder där NO- läraren och SO-läraren gemensamt skapar uppgifter som de bedömer gemensamt, den ena med SO-glasögon och den andre med NO-glasögon och samtidigt finns svenskläraren med och bedömer elevernas arbeten...bara för att ta några exempel. Detta ger arbetena större djup, de blir välplanerade, eleverna kan få hjälp av fler lärare som alla varit med och planerat arbetet och har gemensamma mål och jag upplever att barnen fått långt djupare kunskaper än tidigare, samt att varje ämneslärare kan stötta på just sina lektioner samt på extra studietid (studiehjälp el dyl) och det skapar utrymme för relationer mellan lärarna och eleverna då de arbetar mot gemensamma mål.
Jag vet att det är trögt att ändra ett system, men det är inte omöjligt. Om vi värnar om vår egen hälsa och de uppväxande elevernas inre självförtroende och psykiska hälsa och välmående borde det inte vara en utopi och en omöjlighet. Vi har inte råd med något annat, våra barn måste få utvecklas och komma ut genom skolsystemet som hela människor. Vi måste skapa en skola för var och en!
Nu gör vi det, eller hur?!
söndag 12 april 2015
Uttalade och outtalade kriterier för olika bokstäver...hur gagnar det elevernas inre självbild? #blogg100 43/100
På vilket sätt skapar varje elev sin bild av sig själv genom olika bokstäver?
Min dotter fick sina första betyg nu i julas och det var fina betyg, ärliga och rättvisa...så tycker jag efter att ha varit med på en hel del information som lärarna gett innan under och efter genomgånget område. Jag har förstått att jag som mamma och lärare är noga med att söka den information som getts ut, och hör av andra att så inte är fallet med allas föräldrar...nä, så är det nog och ibland tycker jag att det går för långt att alla föräldrar ska veta precis allting för det viktigaste är ju hur kraven, förväntningarna och utmaningarna är befästa i varje elev på skoltid. Hur kommer vi annars att nå en likvärdig skola?
Jag tänker mycket på vad det är för krav som jag sätter på mina egna barn utifrån förväntningar och prestation. Jag vet att det jag förmedlar påverkar men det påverkar även hur barnen själva är, huruvida de är karriärstänkande eller har inställningen att göra så lite som möjligt....och allt däremellan. Jag själv hade mycket stora krav på mig själv och var den där "duktiga flickan" som strävade allt högre hela tiden...mycket på grund av att jag inte fick reda på vad jag kunde och hur mycket jag skulle behöva kunna. För mig var alla rätt på proven målet...och jag använde mig av att skriva allt jag visste på vissa frågor som jag inte direkt kunde svaret på...det blev ganska mycket då jag hade läst och läst så att jag kunde meningarna utantill....men vad gjorde det när jag jag inte kunde sovra, hitta det viktiga och det det frågades om...för jag fick inte träna mig på att analyser, resonera såsom det nu är så tydligt i lgr 11 att vi ska lära ut, tack och lov...för vad visade jag på för kunskap när jag skriv allt om den industriella revolutionen på en fråga om hur påverkades människornas livsvillkor utav tex "spinning Jenny".
Igår samtalade jag med en tjej som går sista terminen i nian och en annan som går sista terminen på gymnasiet. Båda var slående överens om att de inte får veta vad som krävs utan at de jobbar och jobbar så länge det finns tid kvar, på att förbättra, fördjupa sina arbeten, för att få ett så bra betyg som möjligt i en skola där det inte sker sambedömning mellan lärarna...och de har båda svårt att sova på nätterna samt vaknar mitt i natten bara för att skriva lite till på uppsatsen, arbetet som har en deadline och är betygsgrundande...
Jag ryser och tänker att detta måste göras något åt! det är fel i hela systemet....men längs vägen faller barnen ihop av utmattning under tiden det tar för skolsystemet att anpassas för den "nya" läroplanen och de nya kunskapskriterierna....
Fortsätter mina tankar imorgon!
Nu, ännu lite mer plugg för mig...#malyft imorgon igen!